Warzywa krzyżowe wzbudzają zainteresowanie badaczy jako potencjalne źródło substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwrakotwórcze właściwości tych roślin wiązane są z obecnością glukozynolanów i produktów ich rozkładu, tj. izotiocyjanianów i indoli, które wykazują wiele aktywności biologicznych istotnych z punktu widzenia chemoprewencji nowotworów. Wspomniane związki mają również aktywność biocydów o szerokim spektrum działania w stosunku do pasożytów, bakterii i grzybów. Skład glukozynolanów jest charakterystyczny dla danego gatunku, ale zawartość poszczególnych glukozynolanów uwarunkowana jest odmianą, częścią rośliny, jak również czynnikami środowiskowymi. Znaczenie bioaktywnych składników warzyw krzyżowych przyczyniło się do opracowania metod ich identyfikacji i ilościowego oznaczania.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2009
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Glukozynolany: znaczenie i metody oznaczania" link otwiera się w nowej karcie