Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii

Gram ujemne, termofilne bakterie rodzaju Thermus o optymalnych temperaturach wzrostu mieszczących się w zakresie 55-85 C są przydatne jako źródło nukleaz, polimeraz DNA oraz wielu innych termostabilnych enzymów. W przedstawionym artykule wymieniono występowanie i morfologię bakterii rodzaju Thermus, sposoby odżywiania i warunki ich wzrostu, budowę struktur powierzchniowych, sposoby adaptacji do wzrostu w podwyższonej temperaturze oraz znaczenie biotechnologiczne bakterii tego rodzaju.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Rok wydania
2009

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie