Scharakteryzowano olej rzepakowy jako surowiec do produkcji biodiesla i opisano etapy procesu transestryfikacji. Oceniono metody wydobywania oleju rzepakowego poprzez tłoczenie w warunkach gospodarstwa rolnego i scharakteryzowano oleje pod względem przydatności do reakcji metanolizy (zawartość fosforu, LK, LOO, skład kwasów tłuszczowych). Przeprowadzono wstępne, laboratoryjne reakcje transestryfikacji i na ich podstawie wytypowano parametry reakcji w skali ćwierć-technicznej. Stopień konwersji oleju do EMKT oznaczano poprzez pomiar współczynnika załamania światła.
Autorzy
- prof. dr hab. Ewa Klugmann-Radziemska link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Witold Lewandowski link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Ewa Szukalska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Maria Tynek link otwiera się w nowej karcie ,
- Andrzej Pustelnik link otwiera się w nowej karcie ,
- mgr inż. Krzysztof Ciunel link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2009