Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Effects of Urea and Trimethylamine-N-oxide on the Properties of Water and the Secondary Structure of Hen Egg White Lysozyme

W celu określenia sposobu hydratacji mocznika i N-tlenku trimetyloaminy, wykorzystano spektroskopię oscylacyjną FTIR. Dane eksperymentalne, otrzymane z pomiarów widm oscylacyjnych wody półciężkiej (HDO) rozcieńczonej izotopowo w wodnych roztworach badanych związków, analizowane były za pomocą "metody widm różnicowych". Strukturalno-energetyczna charakterystyka wody zaburzonej przez cząsteczki osmolitów wskazuje, że woda zaburzona przez TMAO tworzy średnio silniejsze wiązania wodorowe i jest bardziej uporządkowana niż woda czysta. W przypadku mocznika wiązania wodorowe są bardzo podobne do wody czystej. W celu ułatwienia interpretacji wyników widmowych przeprowadzono pomiary kalorymetryczne, obliczenia DFT oraz symulacje metodą dynamiki molekularnej wodnych klastrów osmolitów. Wszystkie rezultaty potwierdzają, że TMAO oddziałuje z cząsteczkami otaczającej wody silniej niż mocznik.W drugim etapie, wykorzystując technikę ATR FT-IR, zbadano wpływ powyższych osmolitów oraz na drugorzędową strukturę lizozymu z białka jaja kurzego (HEWL) oraz jego zdolność do zachowania natywnej struktury w ich obecności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Język
angielski
Rok wydania
2009

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Effects of Urea and Trimethylamine-N-oxide on the Properties of Water and the Secondary Structure of Hen Egg White Lysozyme" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie