Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Comparison of efficiency of different sorbents used during clean-up of extracts for determination of polychlorinated biphenyls and pesticide residues in low-fat food

Określono przydatność i zakres zastosowania kolumienek sorpcyjnych zawierających złoża różnych sorbentów wykorzystywanych do oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości do 20 % tłuszczu z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej (SPE). Udowodniono, że zastosowanie kolumienek sorpcyjnych zawierających złoże żelu krzemionkowego modyfikowanego fazą aminopropylową, tlenku glinu bądź krzemianu magnezu do oczyszczania ekstraktów zawierających związki chloroorganiczne z pozostałości lipidów, gwarantuje wysokie wartości odzysków analitów, przy jednoczesnym dobrym oczyszczeniu ekstraktów. Przedstawiono schemat opracowanej procedury oczyszczania ekstraktów żywności zawierających związki chloroorganiczne z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej.

Autorzy