Celem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych z Polski, Finlandii i Hiszpanii. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie ultrafioletowe (UV). Po naświetlaniu olejów powstałe związki lotne ekstrahowano z fazy nadpowierzchniowej za pomocą techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i analizowano z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID). Okres indukcji wyznaczono na podstawie stosunku stężeń heksanalu do 2-trans--nonenalu w badanych próbkach. Ostatnim etapem było porównanie uzyskanych wyników z okresami indukcji wyznaczonymi dla tych samych olejów metodą Rancimat i liczby nadtlenkowej. Podczas opracowywania metody określono optymalne parametry procesu ekstrakcji związkówlotnych i przeprowadzono elementy walidacji metody. Opisana metoda umożliwia wykrywanie produktów utleniania olejów roślinnych z zadowalającą precyzją i powtarzalnością.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Comparison of oxidative stability of different edible oils" link otwiera się w nowej karcie