Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach

Powszechnie stosowane pestycydy uważane są za jedne z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska. Niebezpieczna jest ich obecność w środowisku, gdyż stanowią one źródło narażenia zdrowia ludzkiego na choroby. Z tego też względu niezbędne jest kontrolowanie pozostałości pestycydów w owocach i warzywach za pomocą dostępnych metod analitycznych. Analiza próbek pod kątem obecności pestycydów przysparza wiele trudności ze względu na przygotowanie próbki poprzez wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednocześnie dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Omówiono poszczególne etapy wykorzystywane w procedurach oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach środowiskowych. Omówiono najczęściej stosowane techniki ekstrakcji i oznaczeń współcześnie stosowanych pestycydów.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2010

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie