Wyniki badań epidemiologicznych oraz wyniki doświadczeń prowadzonych na zwierzętach mogą być podstawą do tezy, że wysoki poziom spożycia warzyw z rodziny krzyżowych, takich jak brokuły, brukselka, kalafior, kapusta może chronić organizm ludzki przed rozwojem nowotworów. W związku z tym, wspomniane warzywa wzbudzają zainteresowanie badaczy jako potencjalne źródło substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwrakotwórcze właściwości roślin krzyżowych wiązane są z obecnością glukozynolanów, które - pod wpływem enzymu mirozynazy - ulegają enzymatycznej degradacji do izotiocyjanianów i związków indolowych. Zarówno glukozynolany, jak i produkty ich rozpadu wykazują podwyższony poziom aktywności biologicznej istotny z punktu widzenia chemoprewencji nowotworów. Dlatego bardzo ważne jest znalezienie jak najlepszej metody identyfikacji i ilościowego oznaczania tych związków w tkankach roślinnych.Wysokosprawna chromatografia cieczowa jest główną techniką wykorzystywaną do oznaczania glukozynolanów i produktów ich rozpadu w próbkach materiału roślinnego.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2010