Rosnące w bardzo szybkim tempie uprzemysłowienie świata wiąże się ze zużyciem ogromnych ilości substancji chemicznych, w tym pestycydów. Stanowią one grupę zanieczyszczeń środowiska bardzo często występujących w wodach powierzchniowych i gruntowych. Największe ich stężenie stwierdza się w okresie spływu wód roztopowych oraz wykonywania zabiegów agrochemicznych. W trakcie przebywania w środowisku wodnym pestycydy mogą ulegać różnym przemianom i procesom na drodze których mogą powstawać substancje bardziej toksyczne. Przedstawiono zagrożenia wynikające ze stosowania pestycydów fosforo- i azotoorganicznych. Ponadto omówiono najczęściej stosowane techniki ekstrakcji i oznaczeń pestycydów fosforo- i azotoorganicznych w próbkach wody.
Autorzy
- Maciej Tankiewicz,
- prof. dr hab. inż. Marek Biziuk link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2010