Zmiany jakości wody wodociągowej są najczęściej wywołane aktywnością różnorodnych mikroorganizmów, których liczba uwarunkowana jest m.in. stosowaną technologią, efektywnością uzdatniania, stężeniem pozostałego środka dezynfekcyjnego, a także warunkami eksploatacji sieci.Obecność substancji pokarmowych oraz zbyt niskie stężenie środka dezynfekcyjnego w wodzie podczas jej dystrybucji mogą sprzyjać rozwojowi nie tylko bakterii saprofitycznych, ale również potencjalnie patogennych, w tym m.in. należących do rodziny Enterobacteriaceae, których obecność notowano zarówno w chlorowanej jak i niechlorowanej wodzie wodociągowej [1][2][3].W pracy przedstawiono wyniki badań identyfikacyjnych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wyizolowanych z wody powierzchniowej i podziemnej rozprowadzanej w sieci wodociągowej
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2010