Celem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydatywnej olejów rzepakowych i słonecznikowych. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie UV. Po naświetlaniu lotne produkty utlenienia były izolowane z fazy nadpowierzchniowej przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej HS-SPME(włókno DVB/CAR/PDMS) i oznaczane z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID). Równolegle próbki olejów były utlenianie termicznie. Okres indukcji oznaczany był na podstawie stosunku heksanalu do 2-trans-nonenalu w analizowanych próbkach. Ostatecznie uzyskane wyniki były porównywane z wartością okresu indukcji obliczonego na podstawie zmian liczby nadtlenkowej i anizydynowej, testu Rancimat oraz testów manostatycznego i z zastosowaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC).
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1002/ejlt.201000057
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2010
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils" link otwiera się w nowej karcie