W pracy zaprezentowano wyniki badań na temat możliwości zastosowania monoacylogliceroli, ich mieszanin z dodecylosiarczanem sodu i oksyetylenowanymi alkoholami tłuszczowymi oraz estrowych pochodnych monoacylogliceroli do stabilizacji układów mikroemulsyjnych. Na podstawie przeprowadzonych badań otrzymano szereg różnorodnych mikroemulsji, w skład których wchodziły wyżej wymienione surfaktanty, prostołańcuchowe węglowodory oraz olej parafinowy i wybrane oleje roślinne jako fazy olejowe, kosurfaktanty w postaci glikolu propylenowego, glicerolu oraz alkoholu etylenowego, a także woda lub roztwór elektrolitu. Celem pracy było m.in. uzyskanie układów charakteryzujących się jak największą zawartością fazy wodnej i/lub olejowej, przy udziale stosunkowo niskiego stężenia stosowanych związków powierzchniowo czynnych. Ponadto, skład jakościowy i ilościowy otrzymywanych ME dobierano pod względem ich ewentualnego wykorzystania np. w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy farmaceutycznym.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Doktoraty, rozprawy habilitacyjne, nostryfikacje
- Typ
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2011