Produkty pszczele posiadają właściwości lecznicze i są źródłem wielu biopierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia ludzkiego. Dlatego też uznawane są przez człowieka za cenne produkty spożywcze. Pszczoły miodne mogą przynosić do ula wiele zanieczyszczeń osadzonych na roślinach pożytkowych. Wśród tych zanieczyszczeń ważną grupę stanowią ksenobiotyki z grupy pestycydów. Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć pszczół, ale również przedostawać się do produktów pszczelich. Obecność ksenobiotyków w tych produktach może pogarszać ich jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Przeprowadzając badania analityczne organizmów samych pszczół, jak i produktów pszczelich można uzyskać informacje zarówno o:- stanie skażenia środowiska na terenie operowania danej kolonii pszczelej;- stopnia skażenia produktów pszczelich, które ze względu na swoje właściwości lecznicze cieszą się uznaniem konsumentów, a w przypadku występowania w nich zanieczyszczeń może być przyczyną dodatkowego zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2011
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska" link otwiera się w nowej karcie