Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Emulgatory acylopropylenoglikolowe otrzymywane w układach mikroemulsyjnych - synteza i właściwości

W pracy przedstawiono możliwości syntezy emulgatorów acylopropylenoglikolowych na drodze bezpośredniej estryfikacji glikolu propylenowego kwasami tłuszczowymi C12:0 - C18:0 przebiegającej w układzie mikroemulsyjnym w obecności surfaktantów: anionowego dodecylosiarczanu sodu i niejonowego polioksyetylenowanego glikolu etylenowego. Opisano wpływ rodzaju i stężenia surfaktantu, budowy kwasu tłuszczowego użytego w syntezie, temperatury procesu i czasu trwania reakcji na postęp reakcji oraz wartości stałych kinetycznych procesu. Omówiono wpływ obecności związków powierzchniowo czynnych na właściwości powierzchniowe i hydrofilowo - lipofilowe zsyntetyzowanych preparatów. Przedstawiono wyniki badań dotyczące zastosowania uzyskanych emulgatorów do otrzymywania układów zdyspergowanych zawierających w fazie olejowej wybrane tłuszcze roślinne, takie jak tłuszcz shorea, olej mango, olej palmowy i olej sojowy.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Doktoraty, rozprawy habilitacyjne, nostryfikacje
Typ
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Język
polski
Rok wydania
2011

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Emulgatory acylopropylenoglikolowe otrzymywane w układach mikroemulsyjnych - synteza i właściwości" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie