Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies

Przedmiotem badań były ekstrakty uzyskane zarówno z egzotycznych owoców z terenu Tajlandii (durian, snake fruit, mangosteen) jak i owoców ''konwencjonalnych'' (mango, kiwi, awokado) w celu porównania zawartości związków bioaktywnych i aktywności przeciwutleniającej.Wyniki badań prowadzonych zarówno in vitro jak i in vivo mogą być wykorzystane przy opracowywaniu diety. W trakcie badań in vitro wykorzystano testy do określania potencjału przeciwutleniającego (ABTS, DPPH, FRAP, CUPRAC) w próbkach ekstraktów wodnych, metanolowych, acetonowych i heksanowych oraz technikę spektroskopową (FT-IR) i trójwymiarową fluorymetrię (3D-FL).Wyniki badań in vivo (na szczurach) wskazują, że dodatek owoców egzotycznych do diety ma korzystny wpływ na profil lipidowy oraz aktywność przeciwutleniającą u szczurów karmionych dietą bogatą w cholesterol.

Autorzy