Rośliny kapustowate (Brassicaceae) stanowią najważniejszą grupę roślin o potencjalnym zastosowaniu na dużą skalę w ochronie środowiska. Wynika to głównie z dwóch własności ich fitokompleksu: zdolności wiązania zanieczyszczeń środowiskowych oraz wytwarzania substancji o aktywności skierowanej przeciwko agrofagom. Te cechy spowodowały, że proponuje się rolnicze wykorzystanie roślin kapustowatych w rewitalizacji terenów zdegradowanych (fitoremediacji) i biologicznej ochronie upraw (biofumigacji). Projekt "AGROBIOKAP'' współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 ma na celu sprawdzenie możliwości kompleksowego wykorzystania kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby.W proponowanym projekcie planuje się zastosowanie dwufazowego cyklu wykorzystania kapusty białej. Pierwsza faza to uprawa kapusty na terenie skażonym. Drugi to jej wykorzystanie jako surowca, naturalnie wzbogaconego w substancje bioaktywne wskutek stresu chemicznego, do produkcji biopreparatu, który z kolei mógłby służyć do biofumigacji gleby. Technologia jego uzyskiwania musi zapewnić wysoką efektywność w zwalczaniu pasożytów i szkodników roślin poprzez zatężenie substancjibiologicznie czynnych zawartych w kapuście oraz usunięcie z surowca roślinnego zanieczyszczeń, ktorych bioakumulacji można oczekiwać na skażonym terenie.
Autorzy
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Zuzanna Poleska-Muchlado link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Renata Bączek-Kwinta,
- prof. dr hab. inż. Piotr Konieczka link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2011