W rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów alkoholowych takich jak piwo, wino i spirytusy.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1533/9780857095176.1.101
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2012
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages" link otwiera się w nowej karcie