W pracy przedstawiono wyniki wstępnych badań ukierunkowanych na wykrycie podstawowych fermonów wydzielanych w sytuacji zagrożenia (fermony alarmowe) przez różne organizmy żywe.W badaniach zastosowano takie techniki jak TD-GC-MS, SPME-GC-MS stwierdzono występowanie fermonów należących do takich klas związków organicznych jak alkohole, węglowodory nasycone, aldehydy, kwasy karboksylowe i ketony.
Autorzy
- Roman Hauser,
- Marek Wiergowski,
- Gerhard Kernbach-Wighton,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Michal Kaliszan
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2011
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "A study to identify olfactory markers of fear in rats and humans" link otwiera się w nowej karcie