Celem pracy było porównanie olejów uzyskanych z różnych odmian rzepaku. Oznaczono skład kwasów tłuszczowych, wartości liczb charakterystycznych (AcV, AnV, PV, TOTOX), zawartość karotenów, tokoferoli, chlorofili, polifenoli, metali (żelazo i miedź). Oznaczono stabilność oksydatywną olejów tłoczonych na zimno. Oznaczono skład frakcji lotnej i przeprowadzono analizy sensoryczne.
Autorzy
- dr inż. Maria Tynek link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Roman Pawłowicz link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Justyna Gromadzka link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Robert Tylingo link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki link otwiera się w nowej karcie ,
- Gyorgy Karlovits
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1002/ejlt.201100296
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2012