Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Syntetyczne słodziki-czy powinniśmy się ich bać?

Żywność produkowana na skalę masową zawiera szereg różnorodnych dodatków. Niektóre z nich zwiększają jej trwałość (konserwanty), inne dodają koloru (barwniki), jeszcze inne zmieniają teksturę (zagęszczacze, spulchniacze). Szczególną rolę wśród tych dodatków pełnią syntetyczne substancje słodzące. Nie tylko pozwalają nanadanie żywności tak pożądanego smaku słodkiego, lecz również czynią ją mniej kaloryczną, przyjazną diabetykom i pomagają chronić nasze zęby. W prezentacji przedstawiam zagrożenia związane ze spożywaniem nadmiernych ilości cukrów i przyczyny dla których sztuczne substancje słodzące coraz częściej wykorzystywane są do produkcji żywności. Krótko omawiam historię odkrycia syntetycznych słodzikówdopuszczonych do użytku w Unii Europejskiej.Wspominam o teorii odczuwania smaku słodkiego (MPA), jej wpływie na sposób poszukiwania syntetycznych substancji słodzących (od przypadku do świadomej syntezy) i najsłodszej substancji znanej ludzkości. Omawiam obawy i kontrowersje związane z obecnością słodzików w żywności. Jakie są ich korzenie i czy mają one racjonalne podstawy. Na końcu przedstawiam wyniki badań nad zawartością syntetycznych substancji słodzących w żywności dostępnej w naszych sklepach.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Aktywność konferencyjna
Typ
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Rok wydania
2012

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Syntetyczne słodziki-czy powinniśmy się ich bać?" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie