W niniejszym artykule przedstawiono ocenę zużycia energii i emisji szkodliwych substancji związków chemicznych do środowiska w procesie wytwarzania pojemników przeznaczonych do przechowywania spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych. W ocenie brano pod uwagę puszki aluminiowe, butelki szklane i butelki PET. Z przeprowadzonej analizy wynika, że najmniejszym zużyciem energii w procesie wytwarzania cechują się butelki PET, natomiast najmniej korzystnie wypadły puszki aluminiowe. Ocena wpływu emisji szkodliwych substancji nie jest już tak jednoznaczna, z uwagi na różne związki chemiczne emitowane podczas procesu wytwarzania poszczególnych opakowań. Można jednak wysunąć wniosek, że dla najczęściej porównywanych w literaturze związków (dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, tlenki azotu) butelka PET jest najbardziej ekologiczną. Ocenę przedstawiono na podstawie zabranych danych literaturowych.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2012