Nieustanny wzrost zużycia pestycydów powoduje, że w większych ilościach przedostają się do środowiska wodnego. Stanowi to źródło narażenia zdrowia i życia nie tylko ludzkiego, lecz wszystkich organizmów żywych. Do analizy próbek wody na zawartość pestycydów najczęściej wykorzystuje się duże ilości rozpuszczalników organicznych, które stanowią dodatkowe zagrożenie dla środowiska, dlatego też wzrasta zainteresowanie technikami, które wymagają użycia małych ilości rozpuszczalników lub też ich nie stosuje się w ogóle. Oprócz stosowania technik bezrozpuszczalnikowych, dominującym trendem w przygotowaniu próbek, zgodnie z zasadami „Zielonej Chemii” jest także miniaturyzacja i automatyzacja technik.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2013