Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku, jest przyrządem analitycznym stosowanym głównie do klasyfikacji smaków różnych substancji chemicznych w próbkach w stanie ciekłym. Zasada jego działania naśladuje ludzki zmysł smaku. Elektroniczny język może być używany do identyfikacji, klasyfikacji, analizy ilościowej i jakościowej wieloskładnikowych mieszanin. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne języki znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2013

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności." link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie