Nowadays, consumers are paying great attention to the characteristics of food such as smell, taste, and appearance. This motivates scientists to imitate human senses using devices known as electronic senses. These include electronic noses, electronic tongues, and computer vision. Thanks to the utilization of various sensors and methods of signal analysis, artificial senses are widely applied in food analysis for process monitoring and determining the quality and authenticity of foods. This paper summarizes achievements in the field of artificial senses. It includes a brief history of these systems, descriptions of most commonly used sensors (conductometric, potentiometric, amperometic/voltammetric, impedimetric, colorimetric, piezoelectric), data analysis methods (for example, artificial neural network (ANN), principal component analysis (PCA), model CIE L*a*b*), and application of artificial senses to food analysis, in particular quality control, authenticity and falsification assessment, and monitoring of production processes.
Autorzy
- Magdalena Śliwińska link otwiera się w nowej karcie ,
- Paulina Wiśniewska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Tomasz Dymerski link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2014
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Food analysis using artificial senses." link otwiera się w nowej karcie