Meat consumption represents a dietary risk factor increasing the incidence of common cancers, probably due to carcinogenic amines (HAAs) formed upon meat heating. Interestingly, cancers whose incidence is increased by meat consumption, are decreased in populations consuming brassica vegetables regularly. This inverse correlation is attributed to brassica anticarcinogenic components, especially isothiocyanates (ITCs) that stimulate detoxification of food carcinogens. However, ITC reactivity towards amines generating stable thioureas, may also decrease mutagenicity of processed meat. We confirmed here that combining meat with cabbage (fresh or lyophilized), in proportions found in culinary recipes, limited by 17–20% formation of HAAs and significantly lowered mutagenic activity of fried burgers. Moreover, MeIQx mutagenicity was lowered in the presence of ITCs, as well as for synthetic ITC-MeIQx conjugates. This suggests that formation of thioureas could lead to chemical detoxification of food carcinogens, reducing the cancer risk associated with meat consumption.
Autorzy
- dr inż. Anna Lewandowska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Witold Przychodzeń link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link otwiera się w nowej karcie ,
- Dominik Kołodziejski link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.foodchem.2014.01.082
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2014