Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia związane z przechwytywaniem, przetwarzaniem i analizowaniem obrazów. Podstawami do stworzenia tego systemu było zrozumienie działania ludzkiego zmysłu wzroku. System ten znalazł szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2014

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie