W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mikrokapsułki stały się ważnym narzędziem w dostarczaniu substancji aktywnych przy jednoczesnej ochronie substancji niestabilnych. Gałęzie przemysłu w których mikrokapsułki znalazły zastosowanie to przemysł farmaceutyczny i biomedyczny, produkcja kosmetyków, przemysł spożywczy, ochrona roślin, budownictwo i wiele innych. Dotychczasowe, powszechnie wykorzystywane do tego celu metody, takie jak suszenie rozpyłowe, ekstruzja czy koacerwacja często posiadają wiele wad znacznie ograniczając możliwość kapsułkowania różnych substancji niezależnie od ich właściwości. Zasada metody koaksjalnej polega na współosiowym transporcie roztworów płaszcza oraz rdzenia kapsułki. Konstrukcja urządzenia oparta jest na umiejscowieniu igły w igle o odpowiednio dobranych średnicach, zapewniających jednocześnie swobodny przepływ mediów (Rys.1-A) System umożliwia tworzenie struktur typu „kropla w kropli”, która po utwardzeniu w odpowiednim roztworze pozwala na formowanie kapsułek z odrębnym rdzeniem (substancją aktywną, składnikiem żywności itp.). Wielkość kapsułek regulowana jest za pomocą zmiany prędkości przepływu strumienia azotu i mieści się w granicach 1 - 4 mm dla kapsułek uwodnionych.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2014
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Metoda kapsułkowania z wykorzystaniem systemu współosiowego" link otwiera się w nowej karcie