Drożdże z rodzaju Candida to naturalne symbionty, które w przypadku obniżenia odporności organizmu mogą powodować grzybice. Właściwości chorobotwórcze związane są także z czynnikami wirulencji danego patogena. Oporność mikroorganizmów na leki stanowi poważny problem współczesnej medycyny. Grzyby posiadają wiele mechanizmów warunkujących lekooporność. Jednym z nich jest wytwarzanie biofilmu. Na powstawanie i rozwój biofilmu w znacznym stopniu wpływa zjawisko określane jako quorum sensing (zdolność komórek do komunikowania się ze sobą i ze środowiskiem). Dokładne poznanie działania zjawiska quorum sensing, jego udziału w powstawaniu biofilmu oraz roli w patogenezie drożdży z rodzaju Candida, jest ważnym obszarem badań naukowców na całym świecie.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2014
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida" link otwiera się w nowej karcie