Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida

Drożdże z rodzaju Candida to naturalne symbionty, które w przypadku obniżenia odporności organizmu mogą powodować grzybice. Właściwości chorobotwórcze związane są także z czynnikami wirulencji danego patogena. Oporność mikroorganizmów na leki stanowi poważny problem współczesnej medycyny. Grzyby posiadają wiele mechanizmów warunkujących lekooporność. Jednym z nich jest wytwarzanie biofilmu. Na powstawanie i rozwój biofilmu w znacznym stopniu wpływa zjawisko określane jako quorum sensing (zdolność komórek do komunikowania się ze sobą i ze środowiskiem). Dokładne poznanie działania zjawiska quorum sensing, jego udziału w powstawaniu biofilmu oraz roli w patogenezie drożdży z rodzaju Candida, jest ważnym obszarem badań naukowców na całym świecie.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2014

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie