Spirit-based beverages are alcoholic drinks, which production processes are dependent on the type and origin of raw materials. The composition of this complex matrix is difficult to analyze and scientists commonly choose a gas chromatography techniques for this reason. With a wide selection of extraction methods and detectors it is possible to provide qualitative and quantitative analysis for many chemical compounds with a various functional groups. This article describes a different types of gas chromatography techniques and their associated the most common used extraction techniques (e.g. LLE, SPME, SPE, SFE or SBME) and detectors (MS, TOFMS, FID, ECD, NPD AED, O or EPD). Additionally, a brief characteristic of a world popular spirit-based beverages and application of gas chromatography to the analysis of selected alcoholic drinks were presented.
Autorzy
- Paulina Wiśniewska link otwiera się w nowej karcie ,
- Magdalena Śliwińska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Tomasz Dymerski link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2015