Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Antioxidants: a premature scientific hypothesis that reshuffled the traditional food pyramid

Antioxidants present in substantial amounts in foods, plant-based products in particular, have been suggested as chemopreventive agents that can curb the development of undesirable health effects caused by oxidative stress simply by enriching diet in such compounds. This idea has been enthusiastically accepted by consumers, as well as food and pharmaceutical industry, and created great demand for products containing antioxidant phytochemicals. However, human studies failed to confirm benefits of supplementation with antioxidant nutrients. The chapter discusses possible oversimplifications in understanding the biological role of reactive oxygen species with emphasis on the chemistry behind presumed protective action of antioxidants.

Autorzy

Informacje dodatkowe

DOI
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1007/978-94-017-8953-0
Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Język
angielski
Rok wydania
2014

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Antioxidants: a premature scientific hypothesis that reshuffled the traditional food pyramid" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie