Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO

Stan środowiska a zwłaszcza powietrza ma wpływ na wiele aspektów życia, m in. na jakość produktów spożywczych. Z tego względu niezwykle ważne jest monitorowanie stanu środowiska, które odbywa się za pomocą wielu technik analitycznych. Jedną z nich jest elektroniczny nos. Pierwotnie elektroniczny nos był wykorzystywany tylko do badania uciążliwości zapachowej powietrza. Obecnie technika ta wykorzystywana jest również do monitorowania stanu żywności, w tym ocenie jakości i badaniu pochodzenia oraz sprawdzania autentyczności wyrobów. W niniejszej pracy przedstawiono badania, w których wykorzystano elektroniczny nos oparty na technologii ultra szybkiej chromatografii gazowej do rozróżniania wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż oraz destylatów rolniczych wykorzystanych do ich produkcji. Do analizy danych wykorzystano analizę PCA, DFA i SIMCA. Ponadto w pracy zawarto informacje dotyczące destylatów rolniczych, wódek i whisky oraz informacje o budowie elektronicznego nosa i wykorzystywanych w takich urządzeniach czujnikach.

Autorzy