The volatilefractionsofCapegooseberryandblueberryweredeterminedbyheadspacesolid-phase microextractioncoupledwithcomprehensivetwo-dimensionalgaschromatographywithtime-of-flight mass spectrometry(HS-SPME/GCGC-TOFMS).Thehighestamountofalcohol(51.8%),ester(32.8%)and carboxylicacid(6.9%)wasinblueberryincomparisonwithgooseberryandoppositelyketones(14.7%), aldehydes(9.9%)andterpenes(8%)werefoundingooseberry.Thebioactivecompoundsandantioxidant capacities werehigherinblueberriesthaningooseberries.Threedimensional fluorescenceemission spectrometry (3D-FL)wasappliedtodetermineandtocompareexperimentallyfoundbinding parametersofberriesextractswithhumanserumalbumin(HSA).The fluorescence quenchingofHSA by polyphenolsfromberrieswasaresultoftheformationofapolyphenol–HSA complex.Thebinding abilities ofberrieswerehighlycorrelatedwiththebioactivityofpolyphenolsandvolatilesubstances. The clusteranalysis(CA)andlineardiscriminantanalysis(LDA)wasappliedtodifferentiatetheberries samples accordingtotheirtype.
Autorzy
- dr inż. Tomasz Dymerski link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Kann Vearasilp,
- Patricia Arancibia-Avila,
- Fernando Toledo,
- Elena Katrich,
- Shela Gorinstein
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.talanta.2014.11.061
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2015