W opracowaniu wyznaczono za pomocą współczynników korelacji liniowej Pearsona siłę i kierunek oddziaływania pomiędzy: ceną wina a rocznikiem, ceną wina a oceną sommelierów oraz ceną wina a liczbą punktów dystrybucji. Analizie poddano 8 szczepów winnych z rejonu Bordeaux. Najsilniejszy związek odnotowano pomiędzy ceną wina a rocznikiem trunku. W artykule obliczono także wybrane statystyki opisowe dla ceny wina, oceny przyznawanej przez sommelierów oraz liczby punktów dystrybucji. Przeciętnie najwyższym uznaniem sommelierów cieszy się wino Petrus/Pomerol. Ponadto, na podstawie oszacowanych modeli ekonometrycznych wskazano także, że wraz z upływem kolejnego roku średnia cena analizowanych szczepów wzrasta o 2,46%. Z kolei zmiana oceny wina o jeden punkt, skutkuje przeciętną zmianą ceny o 6,01%.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2015