Alkohol etylowy jest legalną i ogólnodostępną substancją o działaniu psychoaktywnym. Spożywany w niewielkich ilościach może pozytywnie wpływać na zdrowie, ale jego nadmierna konsumpcja powoduje silne uzależnienie. Może być to przyczyną agresywnych zachowań, przemocy w rodzinie, problemów w kontaktach z ludźmi, problemów z prawem, samobójstw, wypadków samochodowych oraz problemów finansowych. Dlatego też, szybka i jednoznaczna diagnostyka ilości spożywanego alkoholu jest niezbędna, aby wprowadzić odpowiednią terapię i kontrolować stan trzeźwości podczas leczenia. Oznaczanie stężenia etanolu w materiałach biologicznych, ze względu na szybki metabolizm alkoholu, pozwala jedynie wykryć niedawną konsumpcję. Stąd też, wiele uwagi poświęca się biomarkerom spożywania alkoholu, które pozwoliłyby uzyskać szersze okno detekcji. W pracy opisano szczegółowo bezpośrednie biomarkery alkoholowe, ich czas detekcji, metody ich oznaczania w różnych materiałach biologicznych oraz możliwość zastosowania w diagnostyce medycznej.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2016