Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego

Praca stanowi kontynuację badań nad stabilnością olejów jadalnych kapsułkowanych metodą współosiową, w strukturze naturalnych polimerów. W badaniach określono wpływ wybranych czynników procesu kapsułkowania na stabilność modelowego oleju rzepakowego na podstawie oznaczeń zawartości pierwotnych i wtórnych produktów utlenienia. Uzyskane wyniki dowodzą, że najmniejsze zmiany oksydacyjne zachodzą podczas kapsułkowania oleju za pomocą głowicy wykonanej ze szkła oraz z zastosowaniem alginianu sodu i gumy guar jako płaszcza kapsułki, we wszystkich badanych temperaturach. W największym stopniu utlenieniu ulegał olej kapsułkowany z wykorzystaniem głowicy metalowej w strukturze płaszcza chitozanowego. Wyznaczone wartości liczbowe stanowią podstawę do projektowania przebiegu kolejnych testów pozwalających ocenić wpływ stabilności kapsułkowanego oleju w stosunku do działania promieniowania UV oraz innych wybranych parametrów

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2016

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie