A review, with 47 refs., of the methods for genetic changes in plants and animals and their uses for prodn. of food and tech. products and for environmental protection. Some debates on hazards connected with uses of genetically modified organismus were also reported. Uprawa i wykorzystanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO), szczególnie organizmów transgenicznych wywołują poważne, skrajnie kontrowersyjne emocje. przeciwnicy domagają sie większej ostrożności w uprawie i hodowli MGO, a bardziej radykalni walcza o całkowite wstrzymanie badań związanych z biotechnologia genetyczną.Zwolennicy MGO sa za kontynuowaniem badań nad MGO i podkreślają, że od wprowadzenia do użytku produktów GM w latach 90. XX w. nie zanotowano ani jednego udokumentowane doniesienia o szkodzie wywołanej przez GMO. Przedstawiono sposoby genetycznej modyfikacji organizmów zarówno za pomocą inżynierii genetycznej jak i innymi technikami. Omówiono podstawy biotechnologii genetycznej, jej osiągnięcia, korzyści, jakie niosą GMO i potencjalne zagrożenia z ich strony.
Autorzy
- prof. dr hab. inż. Aleksander Kołodziejczyk link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż Aleksandra Kołodziejczyk
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.15199/62.2017.1.4
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2017
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Organizmy modyfikowane genetycznie. Jak bardzo są one szkodliwe?" link otwiera się w nowej karcie