Zakażenia fitopatogenami stanowią poważne zagrożenie dla rolnictwa oraz przemysłu opartego na produktach roślinnych. Często prowadzą do ogromnych strat na rynku wynikających z przymusowego usuwania zakażonych roślin i plonów, mogą mieć negatywny wpływ na środowisko, a nawet powodować zatrucia wśród ludzi, oraz zwierząt. Kluczowym wydaje się więc dogłębne poznanie fitopatogenów i w dalszej perspektywie opracowanie skutecznej ochrony roślin uprawnych. W tej pracy chcemy skupić się na fitopatogenach wirusowych, grzybowych i bakteryjnych infekujących rośliny uprawne klimatu umiarkowanego będących zagrożeniem dla krajowych plantacji. Fitopatogeny wirusowe wnikają głównie do komórek skórki. Tylko wprowadzenie przez wektory (np. owady) umożliwia infekcję głębszych warstw rośliny. Zakażenie grzybami roślin uprawnych powoduje nie tylko utratę plonu, ale również zanieczyszczenie mykotoksynami. Większość gatunków fitopatogenów bakteryjnych w celu umożliwienia i ułatwienia infekcji wydziela enzymy trawiące ścianę komórkową roślin. Efektem jest występowanie różnych rodzajów zgnilizny, która jest materiałem zdolnym do zakażeń następnych roślin.
Autorzy
- Katarzyna Serbakowska link otwiera się w nowej karcie ,
- mgr. Michał May
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2017