To ensure that chicken meat products are safe to consume, it is important to be able to reliably determine its shelf-life. To assess the applicability of ultra-fast gas chromatography and electronic nose technology in evaluation of poultry, an analysis of the headspace of ground chicken meat samples refrigerated over a period of 7 days was performed. Chemometric techniques were used to mine additional information from a multiparametric data set. As a reference, sensory evaluation was also conducted, and several volatile chemical compounds that can potentially be used as poultry meat decomposition indicators were identified. The obtained results suggest the possibility of using both techniques to supplement the established methods of chicken meat quality assessment. Graphical abstract
Autorzy
- dr inż. Wojciech Wojnowski link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Tomasz Majchrzak link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Tomasz Dymerski link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Jacek Gębicki link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1007/s00706-017-1969-x
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2017