This study demonstrates the effect of column selectivity and density of supercritical carbon dioxide (SC-CO2) on the separation of monochloropropanediol (MCPD) esters, known as food toxicants, using SC-CO2 without addition of cosolvent in ultrahigh performance supercritical fluid chromatography–mass spectrometry (UHPSFC-MS). This study shows that over 20 2-monochloropropanediol (2-MCPD) and 3-monochloropropanediol (3-MCPD) mono- and diesters are separated on a 2-picolylamine column in less than 12 min. The presence and position of a hydroxyl group in the structure, the number of unsaturated bonds, and the acyl chain length play a significant role in the separation of MCPD esters. The flow rate, backpressure, and column oven temperature, which affect the density of the mobile phase, were shown to have a substantial impact on retention, efficiency, and selectivity. The developed method was successfully applied for the determination of MCPD esters in refined oils and showed a close to excellent green analysis score using the Analytical Eco-Scale.
Autorzy
- Firas Jumaah,
- dr inż. Renata Marcinkowska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Justyna Gromadzka link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Sofia Essén,
- Prof Charlotta Turner,
- Margareta Sandahl
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1021/acs.jafc.7b02857
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2017