W książce zawarto podstawowe informacje technologiczne i wyniki prac nad ziarnami i mikroziarnami diamentowymi. Przedstawiono właściwości mechaniczne, termiczne, chemiczne, magnetyczne, elektryczne i optyczne diamentu. Omówiono pochodzenie diamentów, charakteryzując diamenty naturalne oraz wytwarzane w statycznych warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury oraz w warunkach dynamicznych. Scharakteryzowano diamentowe kompozyty polikrystaliczne, diamenty z fazy gazowej oraz odzyskiwanych ze zużytych narzędzi. Omówiono wytwarzanie ściernych ziaren i mikroziaren diamentowych, ich obróbkę chemiczno-mechaniczną oraz segregację pod względem wielkości, kształtu, właściwości magnetycznych i optycznych, a także scharakteryzowano diamenty powlekane. Omówiono kontrolę jakości diamentów w warunkach przemysłowych oraz podano klasyfikację gatunków. Przedstawiono sposoby wytwarzania diamentowych wyrobów ścierno-polerskich, a w szczególności jako kompozytów: diament-metal, diament-żywica i diament ceramika. Podano sposoby mocowania diamentów w narzędziach oraz omówiono preparaty z luźno związanymi diamentami. Podano przykłady zastosowania diamentowych ziaren i mikroziaren ściernych w operacjach cięcia, frezowania, wiercenia, szlifowania, docierania i polerowania.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- książka - monografia autorska /podręcznik o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2017
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Ziarna i mikroziarna diamentowe. Rodzaje ścierniw i przykłady zastosowania" link otwiera się w nowej karcie