W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne związane z nieprawidłowym odżywianiem, takie jak: otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, czy sarkopenia. Naukowcy z całego świata starają się znaleźć rozwiązania mające na celu zapobieganie wspomnianym problemom. Jedna z metod, która w tym pomaga, wykorzystuje modele symulujące warunki fizjologiczne ludzkiego układu pokarmowego w warunkach in vitro. Takie podejście pozwala na dokładne zrozumienie procesów fizyko-chemicznych zachodzących w naszym organizmie oraz daje możliwość zaprojektowania pokarmu w taki sposób, aby zapewniał odpowiednią biodostępność składników odżywczych. Niniejszy rozdział stanowi przegląd wybranych metod badawczych mających na celu ocenę efektywności trawienia in vitro w zależności od struktury białek pokarmowych. Jako przykład białek pokarmowych wykorzystano białka mleczne w formie żeli białkowych. Struktura białek pokarmowych definiuje szybkość dyfuzji enzymów do wnętrza ich matrycy.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2017
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia" link otwiera się w nowej karcie