Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne

Jeszcze do niedawna materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (Food Contact Materials - FCM) nie były brane pod uwagę w kontekście stanowienia potencjalnego źródeł zanieczyszczeń żywności. Poświęcano im zdecydowanie mniej uwagi, niż np. pestycydom, czy metalom ciężkim. Jednak rozwój procedur analitycznych zapewniających możliwość oznaczenia analitów na coraz to niższych poziomach zawartości a także większa wiedza na temat procesów jakie zachodzą na skutek kontaktu materiału opakowaniowego z przechowywanym medium umożliwiły zidentyfikowanie tego kolejnego źródła zagrożeń. Obecnie w wielu ośrodkach naukowych trwają intensywne prace nad identyfikacją i ilościowym oznaczeniem wszystkich uwalnianych związków, produktów ich transformacji a także nad określeniem ryzyka zdrowotnego wynikającego z ekspozycji na działanie tych związków. W pracy omówione zostały najważniejsze informacje dotyczące zagadnień związanych z problemem migracji małocząsteczkowych składników z powierzchni materiału opakowaniowego. Szczególną uwagę poświęcono przeglądowi podejść zarówno instrumentalnych jak i bioanalitycznych stosowanych w badaniach opakowań.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2018

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie