A prototype of microwave pasteurizer has been proposed as an alternative for holder pasteurization (HP) routinely used in Human Milk Bank (HMB), ensuring microbiological safety of human milk (HM). It was shown that the time of heat generation was about 15–16 min shorter by applying the microwave than in HP. Total inactivation of heat-sensitive bacteria Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Staphylococcus epidermidis, suspended in milk, occurred in the temperature 62–72 °C in HP. In the case of heat resistant enterococci the level of inactivation depended on the conditions of the process and the properties of the strains. The application of microwave heating allows to obtain lower D-value than those achieved during HP. The using of microwave heating at 62.5 or 66 °C for 5 or 3 min, respectively, allows to inactivation of HM microbiota. Appropriate microbiological quality of milk is critical for the effectiveness of the pasteurization process.
Autorzy
- dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk link otwiera się w nowej karcie ,
- Klaudia Królik link otwiera się w nowej karcie ,
- Katarzyna Skorupska link otwiera się w nowej karcie ,
- Małgorzata Puta link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr Bogumiła Kiełbratowska
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.ifset.2018.11.005
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2019
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Microwave heat treatment application to pasteurization of human milk" link otwiera się w nowej karcie