Wywar gorzelniany jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania surowego spirytusu. W Polsce na jeden litr wyprodukowanego spirytusu powstaje od 9 do 14 litrów tego odpadu. Charakteryzuje się on wysokim ładunkiem ChZT oraz azotu ogólnego, występującego głównie w formie azotu organicznego. Przy wysokiej produkcji alkoholu stwarza to poważne problemy w zagospodarowaniu całej ilość powstającego wywaru. W pracy przedstawiono wyniki analiz składu pięciu wywarów gorzelnianych oraz odcieków powstających podczas ich odwirowania. Charakterystyka wywaru gorzelnianego oraz odcieków uzależniona była od składu oraz zawartości suchej masy wsadu wykorzystywanego w gorzelniach do produkcji alkoholu. W odciekach z odwirowania wywarów stwierdzono wysoki udział frakcji rozpuszczonej zawiązków organicznych (84 do 95% ChZT) oraz azotu organicznego (od 81 do 93% azotu ogólnego). W odniesieniu do frakcji azotu organicznego stwierdzono, że dla trzech z pięciu odcieków zdecydowanie dominowała frakcja rozpuszczona (DON), która stanowiła od 75 do 80% azotu organicznego. Natomiast dla dwóch pozostałych odcieków udział tej frakcji spadł do 40-50%, przy jednoczesnym wzroście udziału frakcji koloidalnej do 30-40%. Nie stwierdzono statystycznie istotnych zależności pomiędzy stężeniem frakcji DON i CON w odciekach, a innymi badanymi parametrami jakości odcieków lub wywarów.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2019
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Frakcje azotu organicznego w wywarze gorzelnianym" link otwiera się w nowej karcie