W kontekście zielonej chemii analitycznej najczęściej omawianymi obszarami analityki są etapy rozdzielania analitów i przygotowywania próbek do analizy, gdzie zużywa się największe ilości rozpuszczalników i odczynników. Priorytetem jest zmniejszenie ich ilości oraz wprowadzanie alternatywnych, bardziej bezpiecznych dla zdrowia ludzi i środowiska rozpuszczalników, tzw. zielonych rozpuszczalników (m.in. ciecze jonowe, płyny w stanie nadkrytycznym, a także część z rozpuszczalników organicznych). Jednoznaczne wskazanie najbardziej zielonego rozpuszczalnika jest niemożliwe, gdyż jego wybór stanowi zadanie złożone, zależne od konkretnego przypadku (anality, matryca). Istotne są właściwości danego rozpuszczalnika, wpływające na jego uciążliwość oraz los środowiskowy. Niestety wciąż brakuje systemów oceny rozpuszczalników dedykowanych analityce chemicznej, które pozwoliłyby na wieloaspektową analizę. Wskazówką przy opracowywaniu procedur analitycznych mogą być systemy doboru rozpuszczalników sporządzone przez przemysł farmaceutyczny. W artykule wyjaśniono charakterystykę zielonego rozpuszczalnika, przedstawiono zalety oraz ograniczenia poszczególnych grup rozpuszczalników stosowanych w chemii analitycznej, a także omówiono i porównano zielony charakter rozpuszczalników na podstawie ich różnych właściwości.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2020
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Zielone rozpuszczalniki w analityce chemicznej" link otwiera się w nowej karcie