Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Wpływ różnych metod utrwalania na wartość odżywczą i biologiczną oraz jakość mikrobiologiczną mleka ludzkiego

Tematyka badawcza pracy związana jest z określeniem wpływu ogrzewania konwekcyjnego, ogrzewania polem promieniowania mikrofalowego oraz działania wysokiego ciśnienia w ujemnej temperaturze na jakość mikrobiologiczną jak również wartość odżywczą i biologiczną mleka kobiecego. W przeglądzie literaturowym opisano skład mleka ludzkiego, sposób działania Banków Mleka Kobiecego (BMK) i sposób postępowania z mlekiem ludzkim w BMK. W części eksperymentalnej określono wpływ stosowanych technik utrwalania na drobnoustroje termowrażliwe i termoodporne mleka ludzkiego oraz na stężenie składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany), zmiany w składnikach lipidowych (skład kwasów tłuszczowych, stężenie pierwotnych oraz wtórnych produktów utleniania lipidów). Oznaczono również zmiany aktywności wybranych biologicznie składników mleka ludzkiego o działaniu przeciwutleniającym (dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, peroksydaza glutationowa, witamina C), przeciwdrobnoustrojowym (lizozym, laktoferyna), immunoochronnym oraz immunomodulującym (immunoglobulina A, cytokina TGF-β2), oraz enzymów trawiennych (lipazy) pod wpływem stosowania wysokiej temperatury w różnych przedziałach czasowych. Uzyskane wyniki badań pozytywnie opiniują możliwość wykorzystania pasteryzacji termicznej polem promieniowania mikrofalowego jako metody alternatywnej wobec pasteryzacji holder wykorzystywanej w BMK.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Doktoraty, rozprawy habilitacyjne, nostryfikacje
Typ
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Język
polski
Rok wydania
2019

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Wpływ różnych metod utrwalania na wartość odżywczą i biologiczną oraz jakość mikrobiologiczną mleka ludzkiego" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie