Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Nonprotein nitrogenous compounds

The non-protein nitrogen (NPN) fraction is an important group of food components for both technological and nutritional reasons. Free amino acids (FAAs), oligopeptides, amines, nucleic acids, and nucleotides, as well as other low-molecular nitrogen-containing components (cyanogenic glycosides, alkaloids, thiazoles, oxazoles, pyrroles, and pyrazines), are found in most foods. Their content depends on many factors, starting from the condition of cultivation and breeding, through the method of obtaining, to the hygienic and storage conditions of raw material and finished product, as well as the applied processing technology. NPNs and the compounds formed during their transformation also create the sensory properties of food. Some of them, such as biogenic amines and nitrosamines, can be harmful to human health.

Autorzy

Informacje dodatkowe

DOI
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1201/9781003265955
Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Język
angielski
Rok wydania
2023

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Nonprotein nitrogenous compounds" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie