Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody

Opisano wyniki badań nad wbudowywaniem się kwasu kaprynowego w triacylogli-cerole (TAG) oleju rzepakowego w procesie enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności małej ilości wody. Katalizatorem procesu był sn-1,3 specyficzny enzym lipolityczny, Lipozyme IM. Parametrem zmiennym był czas reakcji. Produkty przeestryfikowania analizowano stosując technikę chromatografii kolumnowej, TLC i GLC oraz hydrolizę enzymatyczną w obecności lipazy trzustkowej.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2002

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie