Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodzinyn-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Uzyskane wyniki potwierdzają hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w erytrocytach na wysokość ciśnienia tętniczego u zdrowych mężczyzn.
Autorzy
- Monika Stołyhwo-Szpajer,
- Jerzy Bellwon,
- J. Giecewicz,
- Krzysztof Gofron,
- prof. dr hab. inż. Andrzej Stołyhwo link otwiera się w nowej karcie ,
- Andrzej Rynkiewicz
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2002