Opracowano metodę oznaczania C1-C6 związków karbonylowych w układzie GC-ECD w roztworach alkoholowych poprzez derywatyzację pentafluorobenzylohydroksy-aminą i mikroekstrakcję w fazie stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej. Zoptymalizowano warunki eksperymantalne: zawartość alkoholu, czas ekspozycji, temperaturę i sposób mieszania próbki. W metodzie tej najpierw przeprowadza się rozcieńczenie spirytusu lub napojów alkoholowych do 20% objętości alkoholu. Granica oznaczalności dla poszczególnych aldehydów i ketonu wahała się w granicach 0,05 do 0,5 mikrograma na litr, a względne odchylenie w zakresie 2,3 do 20%. Generalnie, metoda wykazywała dobrą liniowość dla badanych stężeń (8 mikrogramów na litr do 0,32 miligramów na litr), a współczynniki korelacji wynosiły od 0,9434 do 0,9983. Opracowaną metodę zastosowano do oznaczania związków karbonylowych w próbkach handlowych napojów alkoholowych (wódek).
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2003